Het klinkt een beetje gek, om ongedierte (in de tuin en/of boerderij) te bestrijden met insecten en parasieten. Je zou kunnen stellen dat dat ook ongedierte is. Toch ga ik je in dit artikel uitleggen waarom je juist voor dit alternatief zou moeten kiezen.
Nadelen van chemische bestrijding
Iedereen die een tuin heeft, heeft vast wel is last gehad van een ongedierteplaag. Er zijn tal van insecten te noemen die uw planten of zelfs plantbodem aan kunnen tasten. Buiten de plaaginsecten bij planten zijn er ook plaaginsecten bij dieren, die bijvoorbeeld zorgen voor kippenluis. Bij veel mensen is het bij zo’n plaag vanzelfsprekend om naar de chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen maar het gevaar hiervan is dat de insecten hier op lange termijn resistent voor kunnen worden. Vaak is het ook nog duur en zijn er meerdere sessies nodig om het ongedierte tegen te gaan. Daar komt ook nog bij dat met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden niet alleen de schadelijke insecten gedood maar ook de nuttige insecten zoals bijen en spinnen, hartstikke zonde dus. Als laatste is er een kans dat er pesticiden in ons lichaam terecht komen, door het eten van besproeid voedsel. Genoeg redenen om over te gaan op natuurlijke bestrijding.
Natuurlijke bestrijding
Het grote voordeel van natuurlijke bestrijding, in dit geval met insecten en pesticiden, is dat de bovenstaande negatieve punten hier niet voor gelden. Door het gebruik van natuurlijke bestrijding houden we de natuurlijke balans tussen nuttige organismen en ongedierte. Tevens is het een langdurige oplossing, de biologische bestrijders gaan namelijk zelf op zoek naar eten. En ze zullen zich net zo lang blijven voortplanten als er voeding voor ze is. Buiten dat vind ik het zelf een fijner idee om een natuurlijk biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken bij mijn planten en dieren. Nu klinkt het bestrijden van ongedierte met insecten en pesticiden misschien nog vaag, maar ik ga je dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Engerlingen bestrijden
Engerlingen zijn eigenlijk larven van kevers die onder de grond leven. Je hebt enorm veel verschillende soorten engerlingen. Ze richten schade aan je planten doordat ze de wortels van de plant als voeding gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat een deel, of zelfs je gehele gazon of gewas afsterft. Wil je engerlingen bestrijden? Gebruik dan als natuurlijke bestrijdingsmiddel aaltjes, hun natuurlijke vijand. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes en kunnen worden ingezet tegen poppen en larven. Geen zorgen als je niet tegen insecten kunt, de aaltjes worden geleverd in mineraalpoeder want je dient te mengen met water. Wanneer je dit vervolgens besproeit over de bodem gaan de aaltjes aan het werk. Ze dringen binnen bij de engerlingen en besmetten deze met een bacterie waardoor ze sterven. Aaltjes voeden zich juist met deze bacterie waardoor zij zich juist vermenigvuldigen. Aaltjes komen van nature al voor in de bodem, dus een natuurlijk product is het zeker.
Het toevoegen van aaltjes aan je grond is niet alleen een oplossing voor engerlingen maar werkt ondergronds ook tegen andere plaaginsecten zoals de larven van langpootmuggen, fruitmotten en nog veel meer. Bovengronds kunnen aaltjes ook ingezet worden, bijvoorbeeld tegen de eikenprocessierups of de buxusrups.
Meer mogelijkheden
Aan de hand van bovenstaand voorbeeld heb je hopelijk een beter idee gekregen bij natuurlijke bestrijding. Door het gebruik van natuurlijke vijanden houdt je de natuur in balans en ben je toch van je plaag af. Buiten aaltjes zijn er nog tal van andere bestrijdingsmiddelen. Zo kan je roofmijt, de natuurlijke vijand van bloedluis gebruiken bij kippenluis en lieveheersbeestjes larven tegen bladluis. De mogelijkheden zijn eindeloos dus verdiep je erin en red je gazon en dieren op een natuurvriendelijke en duurzame manier!