Als je ondernemer bent en op factuurbasis werkt dan weet je dat het beheer op je debiteuren een belangrijke element is. Want als je klanten laat betalen dan heeft dat direct impact op je cashflow en wat je dus zelf kunt betalen. Dat kan weer nadelige gevolgen hebben voor de ambities die je hebt met je onderneming. Debiteurenbeheer uitbesteden kan dan best verstandig zijn om te doen. Je kunt je dan focussen op hetgeen je goed in bent en je hebt het beheer op je debiteuren goed geregeld. Naast het uitbesteden van je debiteuren zullen we in dit blog nog een aantal aspecten behandelen waarmee je het debiteurenrisico kunt verkleinen.
Het debiteurenrisico verkleinen
Bij het uitbesteden van je debiteuren factureer je alleen nog zelf waarna je vanaf dat moment het beheer direct door een andere partij laat doen. Voordeel is dat je focus houdt op je core business. Nadeel is dat je klant bij de eerste herinnering al direct met iemand anders te maken krijgt. Hiermee kan je relatie met de klant onder druk komen te staan. Als je hier een wat minder goed gevoel bij hebt kan je beter zelf een aantal maatregelen nemen waardoor je het debiteurenrisico onder controle hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goede software hebt waar je niet alleen mee kan factureren, maar waar je ook het beheer mee doet. Veel software is inmiddels te koppelen met je internetbankieren waardoor je realtime inzicht hebt in welke factuur wel is betaald en welke nog niet. Door dit scherpe inzicht heb je een middel om er kort op te zitten als een betalingstermijn is overscheden. Gebruikelijk is namelijk om binnen vijf dagen een herinnering te versturen. Tip is om in de herinnering een betalingstermijn van zeven dagen te hanteren dat is lang genoeg.
Voorkomen is beter dan genezen
Voordat een partij klant wordt zijn er maatregelen om inzicht te krijgen in hoeverre deze mogelijke klant straks in staat is tijdig de facturen te betalen. Dat kan door middel van een kredietwaardigheidscheck. Deze check kun je laten doen of je kunt het zelf doen. Als je het zelf wil gaan doen dan is het slim om gegevens op te vragen bij de kamer van koophandel. Iedere rechtspersoon is namelijk verplicht om de jaarrekening te deponeren. Met deze financiële gegevens krijg je een goed inzicht hoe een bedrijf ervoor staat. Is de betreffende partij minder kredietwaardig dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vooraf te laten betalen.